Waarom Een Goedkope Autoverzekering Belangrijk Is

Je hoort het wel eens om je heen. Mensen zeggen dat ze nou eenmaal een verzekering moeten afsluiten omdat ze anders een bekeuring kunnen krijgen van oom agent. Daarom is de goedkope autoverzekering gewild in ons land. Waar de meeste mensen echter aan voorbij gaan is dat een verzekering toch echt voor eigen bestwil is. Iedereen kent wel een verhaal over een ongeluk met een onverzekerde auto’s en de consequenties daarvan. Want die kunnen echt groot zijn en invloed hebben op de rest van je leven. Een verzekering afsluiten doe je dus voortaan met een lachend gezicht. En niet alleen omdat het moet. 

Een goedkope autoverzekering of een goede verzekering?

Gaat het nou om een goedkope autoverzekering of om een goede autoverzekering? Je zo de vraag kunnen stellen nu meer en meer mensen aan het einde van elk jaar overstappen naar een andere verzekeraar. Dat doen ze vrijwel allemaal op basis van alleen de prijs. Daarmee lijkt de aanbieder van een goedkope autoverzekering spekkoper. Verstandiger is het om als consument vooral naar de prijs- kwaliteitsverhouding te kijken. Een ding is zeker. Heb je plannen om met je auto de openbare weg op te gaan, dan is het een verplichting om een verzekering af te sluiten. 

Ook als de auto geparkeerd staat op de openbare weg

In de meeste landen van de EU is een autoverzekering verplicht. Verzeker jij de auto niet en word je aangehouden door de politie, dan wacht je een fikse boete. Een verzekering is ook verplicht als je auto op de openbare weg staat en je er nooit een meter in rijdt. Alleen als je een auto van de openbare weg haalt en het kenteken schorst, hoeft de auto niet verzekerd te worden. Wil je in ons land een goedkope autoverzekering, dan kom je uit op een WA-verzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Het is meteen ook de meest uitgeklede verzekering die we in ons land kennen. Het is ook de goedkoopste van de drie beschikbare basisverzekeringen. Ben je WA verzekerd dan wordt de schade die jij aanricht aan anderen vergoed. Niet dus de schade die je aan de eigen auto hebt opgelopen. Een WA verzekering is dus de verzekering die je minimaal af moet sluiten voor je auto. Doorgaans wordt voor auto’s die tien jaar of ouder zijn een WA verzekering afgesloten. Een goedkope autoverzekering dus, in elk geval de meest voordelige van de beschikbare basisverzekeringen.

Kies je een WA-beperkt casco of ga je voor een allrisk verzekering?

Vind je een WA verzekering te beperkt? Dan kun je een stapje verder gaan en kun jij je WA+beperkt casco verzekeren. Deze verzekering biedt al iets meer dekking. Nog steeds is de schade als gevolg van een aanrijding aan de eigen auto niet verzekerd, wel geldt nu een verzekering voor diefstal. Ook bij brand ben je verzekerd net als tegen joyriding. Deze verzekering zie je meestal bij auto’s die tussen de zes en tien jaar oud zijn. De derde van de basisverzekeringen is de allrisk verzekering. Deze wordt overigens ook wel WA+ volledig casco genoemd. Nu is de schade aan jouw auto bij een ongeluk wel vergoed en gelden verder dezelfde voorwaarden zoals die gelden bij de beperkt casco autoverzekering. 

Je kunt  ook kiezen voor een aanvullende verzekering

Een goedkope autoverzekering zal zeker geen aanvullende verzekering hebben. Want behalve voor een van de drie basisverzekeringen kun je ook kiezen voor een extra aanvullende verzekering. Dit kan bijvoorbeeld de inzittende verzekering zijn, net zoals je een verzekering tegen pechhulp af kunt sluiten of kunt kiezen voor een rechtsbijstandverzekering.

De auto als inzet van een langslepend conflict

Sluit je een inzittendenverzekering af, dan wordt er eenmalig een bedrag uitgekeerd als de inzittenden van de auto na een ongeval blijvend invalide zijn. Bij de inzittenden wordt ook de chauffeur gerekend. Er wordt ook uitgekeerd als sprake is van overlijden. De pechhulp verzekering spreekt voor zich en een rechtsbijstandverzekering afsluiten is ook al niet onverstandig. Niet zelden wordt een auto na een ongeval inzet van een conflict dat soms hoog op kan lopen en een slepend karakter kan krijgen.  Het is dan belangrijk dat je juridische hulp hebt. Die kun je krijgen als je een rechtsbijstandverzekering afsluit dus.

In ons land lijkt alles om een goedkope autoverzekering te draaien

In ons land gaat veel zo niet alles om vooral een goedkope autoverzekering. Het is alsof de polisvoorwaarden er niet toe doen. In het kader van een goedkope autoverzekering en de prijzen voor de premie die je betaalt is het goed te weten dat er verschillen zijn. Grote verschillen zelfs. Ook al rijd je in dezelfde auto als je neef, toch kan hij aanzienlijk minder premie betalen als dat jij elke maand moet doen. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo speelt het aantal schadevrije jaren een rol. Hoe langer je al zonder schades rijdt, hoe lager je premie uitvalt. Heb je al regelmatig een schade gehad, dan zul je meer premie betalen. Goed gedrag op de weg wordt dus zeker wel beloond. 

Een zwaardere auto is duurder; die kan meer schade aanrichten

Verder speelt bij de totstandkoming van de premie de auto een rol. Zo is een zwaardere auto duurder. Een zware auto kan namelijk meer schade aanrichten dan een kleine, lichte. Dat heeft dus invloed op de premie. Ook de plaats waar je woont heeft dat overigens. Woon je in een drukke stad, dan zul je meer betalen dan als je op het platteland woont. Tegenwoordig wordt zelfs het risico per stad ingeschat. Woon je ergens waar relatief veel auto’s gestolen worden, dan is de kans groot dat je net wat meer premie moet betalen. Nu begrijp je wellicht waarom niet alle premies gelijk zijn. Het is dus altijd verstandig om als je gaat verhuizen eens naar je verzekering te kijken. Want ga je van de stad naar het rustige platteland, dan kan de premie wel eens lager uitvallen. En de kans om minder te betalen laat je natuurlijk niet zomaar aan je voorbijgaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *